Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Što je pravo na pristup informacijama?

10.11.2020.

Zahvaljujući Ustavu Republike Hrvatske te Zakonu o pravu na pristup informacijama, sve državne ustanove Republike Hrvatske su obvezne dostaviti na zahtjev tražene informacije kako građanima tako i pravnim osobama, ali istovremeno osigurati i transparentno, samoinicijativno objavljivanje pojedinosti o svom radu na internetu.

Bilo da je riječ o fizičkim osobama, udrugama, tvrtkama ili medijima, informacija se može zatražiti usmenim ili pismenim putem bez obveze naznačivanja svrhe u koju se želi iskoristiti i dozvoljeno ju je ponovno uporabiti. Upravo iz tog razloga je pravo na pristup informacijama od posebnog značaja za ostvarivanje slobode medija i informiranje javnosti.

Informacije je moguće zatražiti od svih razina vlasti – vlade, sabora, ministarstava, sudova, fakulteta, škola, zdravstvenih ustanova, agencija, gradova i županija  – pa i od tvrtki u javnom vlasništvu ili pravnih osoba koje primaju javna sredstva.

Što je informacija?

Informacija je u Zakonu o pravu na pristup informacijama definirana kao svaki podatak od javnog interesa kojim raspolaže državna ustanova. U obzir dolaze informacije u tiskanom, tabličnom, fotografskom, audio, kao i video obliku.

Kako zatražiti informaciju?

Prvi korak predstavlja odlazak na mrežne stranice tijela javne vlasti i pregledavanje sadržaja kako bi se vidjelo da li je traženi podatak već dostupan. U slučaju nedostupnosti podataka, prinuđeni su kontaktirati službenika za informiranje i predati zahtjev za pristup informacijama. Susreli su se sa šutnjom uprave pa su se morali obratiti povjereniku za medije.

Kome se obratiti?

Ukoliko se podnositelj/ica zahtjeva ne slaže s rješenjem koje je donijelo javno tijelo ili nikada nije ni dobio/la odgovor od službenika za informiranje određenog tijela, može se obratiti Povjereniku za informiranje koji se imenuje u Republici Hrvatskoj od 2013. godine i podnijeti žalbu.

Pravo na pristup informacijama i antikorupcija

Pravo na pristup informacijama je sastavni dio u borbi protiv korupcije jer osigurava transparentnost tijela javne vlasti prema javnosti - u okviru rada, donošenja odluka i financiranja samih tijela. Društvo čije ustanove ne promiču transparentnost u svom djelovanju ne može ni eliminirati koruptivne radnje.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica