Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Tko su zviždači?

30.11.2020.

Zviždač je popularan naziv za prijavitelja nepravilnosti. To je osoba, obično zaposlenik, koja razotkriva informacije ili ilegalne aktivnosti unutar privatne, javne ili državne organizacije. Točnije, upozorava na zlouporabu ovlasti, kršenje zakona, te korupciju kod nadređenih ili moćnih pojedinaca.

Prijavitelj nepravilnosti može biti svaka osoba koja obavlja poslove kod poslodavca, stoga osim radnog odnosa obuhvaća i volontere, osobe zaposlene preko studentskog ugovora, ugovora o djelu, te osobe čiji je radni odnos prestao kod određenog poslodavca, kao i osobe koje su sudjelovale u natječajima za zapošljavanje.

Početkom srpnja 2019. u Hrvatskoj je na snagu stupio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, popularno znan kao Zakon o zviždačima. Novim zakonom određena su tri kanala za prijavljivanje korupcije i ostalih nezakonitih aktivnosti.

Prvi kanal je unutarnje prijavljivanje. Odnosi se na prijavljivanje nepravilnosti povjerljivoj osobi koja je imenovana od strane poslodavca. Unutarnji kanal prijavljivanja nepravilnosti dužan je uspostaviti svaki poslodavac koji zapošljava barem 50 osoba.

Drugi kanal je vanjsko prijavljivanje, a odnosi se na podnašanje prijave pučkom pravobranitelju. Koristi se u slučaju kada iz određenih razloga prijavljivanje povjerljivoj osobi unutar poslodavca nije moguće. Razlozi mogu biti raznovrsni; povjerljiva osoba nije imenovana, prijavitelj ima opravdani strah da će ga se staviti u nepovoljniji položaj ili je povjerljiva osoba uključena u nepravilnost.

Treći kanal prijavljivanja odnosi se na javno razotkrivanje. Tim putem nepravilnosti i nezakonite aktivnosti se objavljuju putem javnosti i/ili medija.

Zašto je zaštita zviždača bitna za društvo?

Angažiranost i hrabrost zviždača od velike je važnosti u društvenome kontekstu jer osim što je uloga zviždača neophodna za borbu protiv korupcije, novim zakonom  trebala bi se ojačati svijest pojedinaca o prijavljivanju nepravilnosti.

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

https://www.zakon.hr/z/1927/Zakon-o-za%C5%A1titi-prijavitelja-nepravilnosti

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica