Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zapošljavanje preko veze

29.06.2021.

Zapošljavanje bez javnog natječaja i jasno propisanog postupka može kod kandidata buditi sumnju u korupciju i nepotizam, a upravo je takva sloboda omogućena trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu županija, gradova i općina

Oni, kao poslodavci ne moraju kod zapošljavanja slijediti pravila koja vrijede za državnu službu i upravna tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Tako nemaju zakonsku obvezu raspisivanja javnog natječaja, provođenja testiranja ili razgovora s kandidatima, donošenja odluke ili rješenja o odabiru kandidata niti obavještavanja o rezultatima eventualno  provedenog natječajnog postupka.

Slobodan odabir postupka zapošljavanja 

To znači da slobodno odlučuju na koji će način provesti zapošljavanje i odabrati zaposlenike, što često otvara sumnju u pogodovanje određenim kandidatima, posebno kada su oni u nekoj vrsti privatnog ili ranijeg poslovnog odnosa s donosiocima odluka u tim trgovačkim društvima. Na ovaj problem, koji je u nešto drugačijem obliku prisutan i u  javnim službama, pučki pravobranitelj godinama upozorava u izvješćima Hrvatskom saboru, no ništa se nije promijenilo kako bi se spriječila mogućnost korupcije i nepotizma kod zapošljavanja.

Spriječiti mogućnost korupcije i nepotizma  

Nova prilika za to je Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLP(R)S) za razdoblje 2021.-2022. godine. Pored njihovog specifičnog položaja i vlasničke strukture, ona često imaju velik broj zaposlenih i upravljaju značajnim financijskim sredstvima, što znači da predstavljaju i korupcijski rizik koji nikako ne bi trebalo zanemariti.

Isti problem i u javnim službama

Svaki državljanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe – tako kaže Ustav, ali građani često sumnjaju u drugačiju praksu, uvjereni da je zapošljavanje netransparentno i da se pogoduje unaprijed poznatim kandidatima. Naime, iako poslodavci u javnim službama imaju obavezu raspisivanja javnog natječaja, o ostatku procedure uglavnom su slobodni odlučivati sami.

Izvor: https://www.ombudsman.hr/hr/prilika-za-snazniju-borbu-protiv-korupcije-kod-zaposljavanja/

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica