Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

40.2 mil. kuna potrošeno u kampanji za parlamentarne izbore

09.02.2016.

Političke stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na parlamentranim izborima ukupno su na kampanju potrošili 40,2 milijuna kuna, a prihod im je bio 34,9 milijuna kuna.

Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje, kad se radi o financijskom aspektu izbora, primjećuje “značajan napredak” u odnosu na izbore iz 2011. godine. Nitko nije potrošio više od dozvoljenog Nitko od izbornih sudionika nije u kampanji potrošio više od dozvoljenih 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

Izrečena je jedna administrativna sankcija potpunog gubitka naknade troškova kampanje. Radi se o Ivanu Komaku, koji je bio kandidat za zastupnika češke i slovačke manjine i nije izabran za zastupnika.

Donacijama je prikupljeno 12 milijuna kuna, nedozvoljenih je bilo 1,2 %  ili 144 tisuće kuna. a najviše je prikupljeno 7,3 milijuna u Domoljubnoj koaliciji.

Povjerenstvo zaključuje kako je učinjen “značajan napredak”. Na izborima 2015. svi su izborni sudionici otvorili poseban račun za financiranje kampanje, a njih samo 6,5 posto nije DIP-u dostavilo financijske izvještaje o financiranju kampanje, odnosno javno ih objavilo.

Prije četiri godine, svi sudionici nisu otvorili poseban račun, gotovo petina (18,7 posto) ih nije pravovremeno dostavila izvještaje o financiranju kampanje, a više od četvrtine (26,9 posto) nije te izvještaje javno objavilo.

Za provedbu izbora potrošeno je više od 122 milijuna kuna. Oko 70 milijuna kuna potrošeni je  za naknade izbornim tijelima – biračkim odborima, te općinskim, gradskim i izbornim povjerenstavima dvanaest izbornih jednica.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica