Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

AMM Berlin 2014

21.10.2014.

Na godišnjem sastanku svih nacionalnih ogranaka Transparency Internationala u Berlinu usvojene su tri rezolucije te je izabrano novo rukovodstvo; predsjednik, potpredsjednica i šest članova Upravnog odbora.

REZOLUCIJE – GODIŠNJI SASTANAK ČLANOVA TRANSPARENCY INTERNATIONALA 2014.

BERLIN, NJEMAČKA. 19. LITOPADA 2014.

Obranite prostor civilnog društva odmah

Zagovornici: JC Weliamuna, TI Šri Lanka, potkroviteljstvo od Pablo Secchi, TI Argentina, Agnija Jansone, TI Latvia, Kol Preap, TI Kambodža, Viktor Alistar, TI Rumunjska

Transparency International je zaprepašten činjenicom da se prostor za rad civilnih organizacija nastavlja smanjivati velikom brzinom u cijelome svijetu.

Članovi Transparency Internationala i ostali aktivisti civilnog društva u Africi, Aziji i Pacifiku, Europi i Bliskom Istoku bivaju ubijani, zatvarani, mučeni, fizički napadani, javno osramoćivani te im je onemogućeno doći do finaniranja kako bi se spriječila naša borba protiv zloupotrebe ovlasti, tajnih dogovora i podmičivanja.

Pozivamo vlade da stanu u obranu prostora civilnog društva u cilju borbe protiv korupcije te uspostave osnovnih prava na rad bez straha, maltretiranja i prijetnji.

2. Integritet u sportu: vraćanje povjerenja u FIFA-u

Zagovornici: Paul Arlman, TI Nizozemska

U vremenu kada korupcija prijeti integritetu sporta, krovna nogometna organizacija FIFA mora poduzeti važne korake kao bi povratila povjerenje u sportsko vodstvo. Mogućnost sporta u djelovanju kao pozitivna sila u svijetu postaje kompromitirana kada sportsko vodstvo ne djeluje prema najvišim standardima dobre vladavine i odgovornosti.

Nakon dodjelivanja Svjetskog prvenstva 2018. Rusiji i 2022. Katru pojavili su se navodi da su članovi Izvršnog odbora FIFA-e primili mito. FIFA je pokrenula istragu putem svog Etičkog odbora, istraga poznata kao Garcia Report, prema riječima FIFA-e će ostati tajna.

Transparency International poziva FIFA-u da objavi izvješće (u formi u kojoj će se zaštititi identitet osoba koje su odlučile anonimno svjedočiti) kako bi oni koji su sudjelovali u podmičivanju i drugim nedjelima  mogli odgovarati.

3. Rezolucija o izjašnjavanju o multinacionalnim kompanijama

Zagovornici: Frank Vogl. Sponzoriran od Paul Arlman, Sion Assidon, Laurence Cockcroft, John Devitt, Emir Djikic, Kamal Hossain, Geo-Sung Kim, Pierre Landell-Mills, Rueben Lifuka, Mark Mullen, David Ondráčka, Rosa Ines Ospina, Elena Panfilova, Delia Ferreira Rubio, Natalia Soebagjo, José Ugaz, Elisabeth Ungar, J. C. Weliamuna, Michael Wiehen, Iftekhar Zaman.

Na godišnjem sastanaku članova Transparency Internationala odlučeno je da će Upravni odbor (do 1.prosinca 2014.) osnovati radnu skupinu koja će istražiti najbolje načine djelovanja Transparency International-a u formuliranju pozicije i izvještaja javnih politika prema multinacionalnim kompanijama koje sudjeluju u korumptivnim aktivnostima, kao što su potkupljivanje dužnosnika stranih vlada ili pranje novca.

Radna skupina bi trebala do sredine svibnja 2015. podnjeti izvješće o rezultatima Upravnom odboru, što će omogućiti Odboru da na sastanku sredinom 2015. godine odluči o zaključcima te primjerenim budućim aktivnostima i politikama TI-a.

Napomena:

U svrhu ove rezolucije multinacionalno poduzeće je definirano prema smjernicama OECD-a, što je napomenuto ovdje. Korporativna korupcija ovdje se odnosi na podmićivanje vladinih dužnosnika, pranje novca i drugih aktivnosti, uključujući nedopušteno financiranje od strane financijskih institucija uključujući i one koji daju i one koji primaju nezakonita sredstva.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica