Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
 • Youtube Transparency International Hrvatska
 • Facebook Transparency International Hrvatska
 • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv korupcije u obrazovanju 2013

08.11.2013.

Odgoj naše djece ne može uspjeti kada su naše škole i sveučilišta uprljani korupcijom.

Novo izvješće Transparency Internationala pokazuje da je obrazovni sektor protkan korupcijom te predlaže kako to spriječiti i izgraditi novu generaciju boraca protiv korupcije

Budimpešta/ Berlin, 1. listopada 2013 - Transparency International u svom novom izvješću pokazuje kako je potrebno osnažiti borbu protiv korupcije u obrazovanju i to ne samo kako bi se djecu zadržalo u školi i kako bi se poboljšala pismenosti i njihovi razvojni ciljevi, već i kako bi se osiguralo da će sljedeća generacija biti spremna reći ne korupciji.

Globalno izvješće o korupciji: Obrazovanje daje brojne praktične korake za sprečavanje zloupotrebe moći, mita i tajnih poslovanja što nagriza obrazovno iskustvo . Od vlasti, međunarodnih organizacija, tvrtki i civilnog društva traži se da osiguraju zagovaranje dobrog upravljanja u obrazovnoj politici u cijelom svijetu .

"Kako bi škole mogle educirati buduće borce protiv korupcije moraju one same biti slobodne od korupcije. Bez snažnog integriteta naše škole i sveučilišta neće uspjeti osigurati buduće lidere s osnovnim alatima potrebnima za uspjeh, a što je još važnije, neće se moći boriti protiv korupcije“, istaknula je Huguette Labelle, predsjednica Transparency Internationala . "Gotovo petina svjetskoga stanovništva ima između 15 i 24 godina što znači da upravo mladi ljudi predstavljaju potencijal koji može zaustaviti korupciju, kao građani danas i kao vođe sutra."

Provedbom antikorupcijskih osnova kao što je pravo na pristup informacijama o obrazovnoj politici, kodeksi ponašanja nastavnika i sudjelovanjem roditelja kao i studenata u upravljanju te jasno postavljeni sustavi nadzora i odgovornosti kroz cijelokupni sustav obrazovanja može se osigurati da novac utrošen na obrazovanje naše djece završi tamo gdje treba: za izgradnju škola, plaćanje učitelja i kupnju udžbenika .

Međutim , korupcija je potkopala ugled sektora obrazovanja u mnogim zemljama. Prema rezultatima Globalnog barometra korupcije Transparency Internationala gotovo svaki peti čovjek na svijetu dao je mito obrazovnim uslugama prošle godine. U najsiromašnijim zemljama svijeta taj broj raste na svakog trećeg čovjeka.
Globalno izvješće o korupciji: Edukacija omogućuje raspoznavanje mnogih oblika korupcije u obrazovanju, bilo da se radi o pronevjeri proračunskih sredstava namjenjenih obrazovanju, prikrivenim troškovima školovanja ili kupnji i prodaji lažnih diploma.

Također, u svim slučajevima, korupcija u obrazovanju djeluje kao opasna prepreka kvalitetnom učenju kao i socijalnom i gospodarskom razvoju. Ona ugrožava akademske prednosti sveučilišta, a može dovesti i do snižavanja ugleda cijelog sustava visokog obrazovanja neke zemlje.

U svojoj procjeni Globalno Izvješće o korupciji naglašava slijedeće: Edukacijom naglašava nove pristupe u spriječavanju korupcije u obrazovanju .

 • Izvještaj sadrži 442 stranice te je podijeljen u pet poglavlja koja sadrže analize i preporuke preko 70 stručnjaka iz više od 50 zemalja:
 • globalne trendove korupcije u obrazovanju
 • razumijevanje razmjera korupcije u obrazovanju
 • transparentnost i integritet u visokom obrazovanju
 • inovativne pristupe suočavanja s korupcijom u obrazovanju
 • ulogu obrazovanja u jačanju osobnog i profesionalnog integriteta

Kako bi spriječilo da korupcija postane svakodnevnica, potrebno je promicati poštenje među mladima što je ključno za izgradnju bolje budućnosti. Od Čilea preko Maroka do Tajlanda, mnogi ogranci Transparency Internationala pokazali su da jedino kroz razvoj programa širokog spektra koji u sebi sadrže jasnu antikorupcijsku inicijativu koja je sastavni dio nastavnih programa i aktivnosti može se učinkovito iskorijeniti korupcija u obrazovanju .

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica