Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti ne može se voditi preko udruga civinog društva

18.03.2015.

Transparency international Hrvatska smatra da je javni poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za financiranje projekata udruga usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti objavljenog 13. ožujka 2015. godine neučinkovit model rješavanja problema prehrane gladnih školaraca.

Zadatak civilnog društva je da jača aktivizam građana, oslobađa građane straha i da potiče pozitivne društvene vrijednosti. Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti ne može se voditi financiranjem projekata kojima bi se osigurala prehrana gladnih učenika u osnovnim školama ili pomaganjem socijalno ugroženim obiteljima.

Natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih kojim bi se raspodijelio iznos od 24 milijuna kuna za takav aktivizam udruga je neučinkovit kanal za rješavanje problema. Do okončanja i realizacije natječaja završiti će se školska godina. Djeca su gladna danas, a njihove obroke smo dužni osigurati kao socijalno odgovorno društvo.

Pozitivna društvena vrijednost je solidarnost i poštenje svakog od nas. Osiguravanjem jednog toplog obroka za baš svako dijete je minimum kojem moramo težiti bez obzira imaju li roditelji novac da taj trošak plate. Djeca nisu kriva što im roditelji nisu u mogućnosti podmiriti obrok, jer su postali nezaposleni i na žalost socijalno isključeni.

Država je dužna stvoriti preduvjete da niti jedan građanin ne bude socijalno isključen, kroz učinkovite javne politike i pošteno upravljanje javnim novcem. Ovo je dobra prilika da se otvori pitanje kojim se modelima i mehanizmima trebaju  financirati udruge iz javnog novca “ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Priopćenje 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica