Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Borba protiv transnacionalnog podmićivanja

24.11.2021.

“Borba protiv transnacionalnog podmićivanja u Hrvatskoj” tema je konferencije na visokoj razini održane, 23.11.2021. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Događaj je okupio međunarodne stručnjake iz zemalja članica OECD-a i relevantne dionike iz Hrvatske kako bi razgovarali o važnosti borbe protiv podmićivanja u poslovanju te utjecaju OECD-ove Konvencije protiv podmićivanja u ovom području. 

Konferencija je dio projekta „Podizanje svijesti o važnosti borbe protiv podmićivanja u međunarodnom poslovanju”, koji je financiran iz Programa potpore strukturnim reformama Europske unije te kojeg zajednički provode Ministarstvo pravosuđa i uprave, Europska komisija i OECD.

Podmićivanje zahtijeva sudjelovanje dviju strana. Javni dužnosnik ne može sam počiniti ovo kazneno djelo. Odgovornost u ovom kontekstu moraju snositi i tvrtke koje podmićuju dužnosnike kako bi stekle nedopuštene prednosti u Hrvatskoj ili inozemstvu. Rješavanje problema podmićivanja u poslovanju  ključno je za borbu protiv korupcije, a ojačani integritet u privatnom sektoru čini hrvatske tvrtke još konkurentnijima na domaćem i međunarodnom tržištu.

“Hrvatska ostaje posvećena borbi protiv korupcije te u posljednje vrijeme posebne napore ulaže u jačanje normativnog okvira u području prevencije korupcije”, istaknuo je ministar pravosuđa I uprave Ivan Malenica. “U tom kontekstu, Hrvatska je krajem listopada donijela Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine koja artikulira prioritete u području borbe protiv korupcije u nadolazećem strateškom razdoblju. Borba protiv međunarodnog podmićivanja jedan je od preduvjeta za osiguranje sigurnog okruženja stranim ulaganjima te jačanja gospodarstva i međunarodne trgovine. U tom svijetlu, Hrvatska je posebno posvećena usklađivanju nacionalnog normativnog i institucionalnog okvira koji bi omogućio punu provedbu međunarodnih standarda u ovom području.”

Više pročitajte na: https://mpu.gov.hr/vijesti/hrvatska-se-posebno-posvecuje-borbi-protiv-podmicivanja-u-poslovanju-te-jacanju-integriteta-privatnog-sektora/25741

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica