Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Dokaz kolapsa sustav u Hrvatskoj - procedura provjere referendumskih potpisa

31.08.2018.

Transparency International Hrvatska ukazuje na nedostatak stvarne volje nositelja vlasti da se postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa transparentno provede u razumnom roku.

Postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača koji su podržali referendumsku inicijativu za promjenom izbornog sustava trebao je već biti okončan i proveden.

Nema razumnog opravdanja za odugovlačenjem ili angžiranjem tvrtki da taj postupak provedu umjesto tijela javne vlasti.

Takve odluke protive se demokratskoj proceduri, omalovažavaju stabilnost demokratskih institucija, te ukazuju na nedostatak sposobnosti učinkovitog upravljanja.

U kolovozu su se provodili postupci javnog savjetovanja za dva važna antikorupcijska zakona: o spriječavanju sukoba interesa i zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji su u javnosti zbog godišnjih odmor prošli nezapaženo i bez rasprave.

Na kraju mjeseca saznali smo i to da vlast može osigurati kontrolu prikupljenih potpisa samo angažiranjem vanjskih dionika za novac, a čime je udvostručen terer na teret poreznih obveznika. Istovremeno se onemogućava promatranje navedenog procesa i uključivanje postojećih resursa u tijelima javne vlasti.

U izbornim obećanjima 2016. godine sadašnji premijer Plenković pozvao je sve odgovorne aktere da zajedno radimo na izgradnji pravednijeg društva kako bi poboljšali demokratske procese. Smatrali smo da će upravo politička volja biti motor promjena u Hrvatskoj. Osjećamo se prevarenima.

Korupcija je najveći hrvatski problem jer je uništena nada da svatko od nas može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica