Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

DSV - sustavna greška odgovorna za kaos u sudbenoj vlasti

14.10.2017.

Transparency International Hrvatska povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanjka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca.

S obzirom na svoj sastav ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova njih 7 su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. godine kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionlana diskriminiranost - tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita.

Dva člana DSV-a se imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).

Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost i odgovornost, a toga u ovom tijelu nema.

Tim više, predsjedink Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće?

Preuzmi priopćenje 

Reakcija Hrvatske udruge sudaca ( priopćenje HINA 17.10.2017.)

Povodom brojnih komentara u tzv. predmetu “Horvatinčić” koje iznose gotovo svi mediji, brojne nevladine udruge pa i političari, UHS ističe da niti je točno, niti je pravedno, zbog jedne nepravomoćne presude općinskog suda koja još nije doživjela svoj pisani otpravak, pa njeni razlozi nisu niti u cijelosti poznati, blatiti čitav sudbeni sustav i sve suce koji pošteno i vrijedno obnašaju svoju dužnost. Zbog takvog, u suštini nepravednog pristupa, ne oduzimajući nikome pravo da komentira konkretnu presudu i rad konkretnog suca ili sudskog vijeća (što je u konkretnom povodu slučaj) ovim putem pozivamo sve koji kreiraju javno mnijenje, a u zaštiti sudaca i sudačke profesije, da jedan primjer ne koriste za napad na sudbenu vlast u cjelini” stoji u priopćenju UHS-a koje potpisuje predsjednik Damir Kontrec.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica