Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Globalna deklaracija protiv korupcije nije dovoljna - ona neće riješiti suštinske probleme

12.05.2016.

Ti Hrvatska povodom održavanja Antikorupcijskog sastanka u Londonu na kojem sudjeluje više od 40 država diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o štetnosti korupcije kao globalnog svjetskog problema smatra da se deklarativnim potpisivanjem ne može riješiti ovaj veliki svjetski problem s kojim je suočena i Hrvatska.

Nema veće štete za prosperitet društva od korupcije koja omogućava da se nezakonite aktivnosti namjerno prikrivaju, a izbijaju u javnost kroz skandale istrage i suđenja. Da li bi  ovaj sastanka na najvišoj razini bio organiziran da se nije dogodila afera „Panama Papers“? Da li bi bilo reakcija da se u tom skandalu nisu našli najviši politički dužnosnici država koje su do sada bile isticane kao primjeri transparentnih, otvorenih i nekorumpiranih država? Da li bi bilo reakcija da se u aferi nisu našli i predstavnici mnogih međunarodnih organizacija?  Korupcija izravno ugrožava ljudska prava građana i njihovu  jednakost pri ostvarivanju vlastitih interesa,  razara moral i strukturu društva, te sprječava razvoj. 

Ovom prilikom podsjećamo da su gotovo sve političke stranke u Hrvatskoj neposredno prije održavanje parlamentarnih izbora u listopadu 2015. godine na inicijativu TIH-a potpisale Deklaraciju protiv korupcije s ciljem prevencije koruptivnog ponašanja, ali i da će se svakodnevno zalagati da se neodgovornim i korumpiranim pojedincima onemogući obavljanje javnih poslova.  Iako je deklaracija potpisana u hrvatskoj političkoj stvarnosti se do danas ništa nije dogodilo na tom području.

I dalje ne znamo tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj. Nismo donijeli zakon o lobiranju niti zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Nemamo registar pojedinaca koji se nalaze na visokim dužnostima iz kojih bi mogli iščitati njihove političke i profesionalne karijere itd.

Hrvatski građani su dodatno frustrirani svakodnevnim međusobnim optužbama onih koji imaju mogućnost promijeniti trendove, koji moraju ispuniti obećanja i omogućiti nam bolji, pravedniji i pošteniji život. Građani su zaduženi i blokirani na rubu siromaštva , a u ovu situaciju su dovedeni neodgovornim potezima i okruženjem koje je poticalo da žive iznad vlastitih mogućnosti. Zašto?

Prema podacima MMF-a 2% svjetskog bogatstva godišnje proguta korupcija. Kakva li je tek situacija kada se promatraju hrvatski prosjeci? Podsjećamo na rezultate istraživanja koji su objavljeni prilikom predstavljanja prvog Antikorupcijskog izvješća EU prema kojima 94% građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena, a da 81% hrvatskih tvrtki korupciju smatra preprekom u poslovanju.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

http://www.transparency.hr/hr/sto-radimo/sto-ocekujemo-od-potpisnika-deklaracije/139

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica