Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Građani EU podržavaju strože kazne za pranje novca - TIH poziva da se otkriju imena stvarnih vlasnika medija u RH

20.05.2015.

Prema novim podacima objavljenim danas od strane Transparency Internationala, četiri od pet građana EU žele da se otkriju stvarni vlasnici kompanija i pravnih subjekata, a samo jedan od četiri građana vjeruje u učinkovitost njihovih vlada u prevenciji trošenja prljavog novca u njihovoj zemlji.

Ovi podaci su objavljeni na dan kada se EU složila s novim pravilima prevencije pranja novca u Europskoj Uniji.  Tvrtke čiji stvarni vlasnici nisu javno poznati mogu se koristiti za skrivanje sredstva korupcije, kriminalnih aktivnosti i izbjegavanja poreza, ali i za prikrivanje koruptivnih tragova.  Postoji jasan javni interes u zaustavljanju ilegalnih tokova novca koji samo u EU godišnje iznosi 70 milijardi dolara.

Većina EU vlada će uspostaviti javnosti dostupan registar vlasništva kompanija. To je ono što javnost  želi, a doprinijelo bi istragama unutar i izvan EU. Identiteti mnogih pojedinaca uključenih u velike korupcijske afere su skriveni kroz korištenje anonimnih tvrtki, zaklada i drugih pravnih subjekata. Analiza Svjetske banke i UN-a na više od 200 velikih slučajeva korupcije je pokazala da su u 70% slučajeva uključeni korumpirani političari pomoću anonimnih tvrtki i zaklada koje skrivaju njihov identitet.

Novac se krade iz javnih izvora u  velikim razmjerima i skriven uskraćuje građanima kvalitetnije zdravstvo, obrazovanje i druge usluga koje potiču kvalitetniji život i napredak.

Podaci o stvarnom vlasništvu nad pravnim subjektima su preduvjet za prevenciju korupcije. Ukoliko se iza pojedinih tvrtki prikrivaju stvarni vlasnici novac i imovina mogu se lako skrivati, koristiti, premještati i zloupotrebljavati. Za naše prilike od osobite važnosti je doznati tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj? Utjecaj koji  imaju na kreiranje javnosti i na oblikovanje stavova građana je velik. Pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja  i odgovornosti ne mogu se stvarati ukoliko nismo upoznati s interesima stvarnih, javnosti nepoznatih vlasnika.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a

Preuzmi priopćenje

Saznaj više 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica