Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Implementacija novog zakona o sukobu interesa

19.04.2022.

Index.hr prenosi kako je povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa zbog zakonskih novina mjesecima zatrpano pitanjima novih obveznika da im se pojasne njihove obaveze, a za to vrijeme na čekanju je oko 200 predmeta pokrenutih protiv dužnosnika različitih rangova, od načelnika do ministara.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković upozorila je u razgovoru za Hinu da im zbog ogromnog broja novih obveznika kapaciteti nisu dovoljni za zaprimanje imovinskih kartica, ni za vođenje predmeta pa su uveli i prekovremene sate.

Prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je na snazi od 25. prosinca, uz 2000 starih, imovinske kartice mora predati novih 1300 obveznika, među kojima su članovi uprava trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica te ravnatelji zdravstvenih ustanova, zavoda za prostorno uređenje i dr.

Ona smatra da je napredak u prevenciji korupcije to što je zakon ušao u lokalnu samoupravu i što su uprave društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave postala obveznici, ali je problem što gotovo svi njihovi ostali predmeti - veće ili manje važnosti - stoje.

Takvih predmeta koji čekaju je 200-tinjak, možda čak i više, od kojih su neki tek otvoreni a neki su u završnoj fazi, procijenila je Novaković, napominjući da su u ovoj godini donijeli tek nekoliko odluka kad je riječ o zvučnijim predmetima.

"Jedino što smo donijeli ove godine od zvučnih imena je odluka za ministra Marija Banožića protiv kojeg je pokrenut postupak, odluka o nepokretanju za ministra Zdravka Marića i kažnjavanje članova uprave trgovačkih društva u državnom vlasništvu koji su sebi isplaćivali bonuse i druge naknade. Sve ostalo su mišljenja i očitovanja", rekla je.

Povjerenstvo se sada nema vremena posvetiti tim predmetima dok ne splasne prva navala izazvana proširenim krugom obveznika, rekla je Novaković. Novi obveznici moraju u roku od 15 dana dobiti odgovor na zatraženo mišljenje pa to moraju prioritetno rješavati.

Pitanja o tome kako je netko stekao imovinu sasvim su legitimna, rekla je Novaković koja smatra da bogatstvo nije zapreka da čovjek obavlja dužnost i da je koruptivni rizik manji kod financijski situiranih ljudi jer neće doći u napast da uzmu nešto sa strane.

Činjenica da je netko zaradio novac, ako ga je zaradio pošteno, nije prepreka da bude političar, isto tako ne mislim da netko tko nema financijsko zaleđe ne može biti  pošten političar, rekla je.

Više na: https://www.index.hr/vijesti/clanak/novi-zakon-o-sukobu-interesa-stavio-na-cekanje-200tinjak-predmeta-protiv-politicara/2357088.aspx

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica