Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Javno iznošenje mišljenja je legitimno i pozitivno

04.06.2016.

Transparency international Hrvatska povodom pritiska javnosti na trenutnu političku situaciju i funkcioniranje političkog sustava upozorava da je javno iznošenje mišljenja analitičara, pojedinaca, te udruga legitimno  i pozitivno, ali da ono ne smije biti sredstvo pritiska na političke institucije koje su dobile legitimitet voljom građana na izborima. Politički akteri dužni su se pridržavati Ustava, svih pozitivnih zakona, te poštivati procedure i pravila koja su postavljena kako bi se očuvale političke institucije.

Demokratske institucije daju sigurnost političkom poretku, a politički akteri dužni su poštivati unaprijed postavljena pravila, sustav odgovornosti i nadležnosti kako bi se zadržali teško stečeni demokratski standardi.

Sadašnji politički trenutak rezultat je pozitivnih pomaka i na njega treba gledati kao na sazrijevanje demokracije u Hrvatskoj.

Reagiranje i procesuiranje aktualnih korupcijskih afera pokazuje da hrvatsko društvo konačno sazrijeva i senzibilizira se na nedopustivo ponašanje u razvijenim demokracijama. I nikako se ne smije koristiti kao politički obračun.

Kao društvo moramo shvatiti da političke institucije moraju biti trajne, a da se politički akteri  mijenjaju prema unaprijed postavljenim pravilima i procedurama. Samo to garantira stabilnost našeg društva i države u cjelini.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica