Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Javno pismo političkim stranka izabranim u Hrvatski sabor

09.11.2015.

Političkim strankama i koalicijama -dostavlja se U Zagrebu, 9. studenog 2015. godine

Poštovana rukovodstva izabranih političkih stranaka u novi saziv Hrvatskog sabora,

s današnjim danom građani Republike Hrvatska nastavljaju obavljati svoje svakodnevne dužnosti - odgovornih, poštenih i tihih pojedinaca koji žive od svoga rada, te onih okolnosti i uvjeta koje Vi kreirate kroz političke odluke. Izborni rezultati su pokazali snagu tog našeg jednog glasa – ona je ogromna i pronašla je put do Vas.

Svakom građaninu je stalo i on želi živjeti u poštenoj, transparentnoj i odgovornoj zajednici koja će postaviti minimalne standarde kvalitetnog života. Točno je da želimo bolje živjeti i da znamo izabrati vlast kakvu zaslužujemo.

Možda izbornim rezultatima niste zadovoljni, možda nisu ispunili vaša očekivanja, želje i nastojanja, ali to nije niti važno. Važno je da ovaj trenutak shvatite kao odgovornost i rijetku priliku da vas pamtimo kao hrabre, odlučne i odgovorne.

Mnogi građani već dugo žive s bolnim rezovima i svakodnevnim promjenama. I onda kada svojem djetetu ne mogu platiti obrok u školi ili ga ne mogu poslati na školski izlet. Kada nisu u mogućnosti platiti zdravstveni pregled. Kada ne mogu podmiriti režijske troškove, rate kredita i obveze koje nitko umjesto njih ne plaća. Da li ste Vi nositelji vlasti spremni na odricanje i svakodnevni život kakav mnogi građani već duže vrijeme podnose? Da li ste spremni odustati od privilegija i materijalne sigurnosti? Da li ste spremni na neizvjesnost?Da li ste spremni reformirati sustav, a ne samo pojedine dijelove?

Naše pojedinačne sudbine nemaju vremena čekati vaše dogovore, pregovore i trgovanje, jer vas građani zbog toga nisu izabrali. Građani su vam dali povjerenje da se dogovorite kako bi na najistaknutije pozicije u vlasti izabrali najbolje i najstručnije pojedince neovisno o političkim opredjeljenjima, te rodnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj razlici među nama. Imenujte one koji su izvrsni u svim područjima, pošteno ih nagradite kako bi javni interes bio iznad bilo koje privatne i pojedinačne želje. Isključite iz javnog života i djelovanje sve one koji su nepošteni i nesposobni.

Ono što u ovom trenutku prvo očekujemo je zaustavljanje svih nepotrebnih rashoda i izdataka iz državnog proračuna, te dosljednu kontrolom odlijeva novca i bolje gospodarenje.

Drugo, očekujemo stvarnu borbu protiv korupcije kroz mehanizme učinkovite kontrole koruptivnih rizika na svim razinama vlast.

Treće, očekujemo hitnu reformu pravosudnog sustava koja bi omogućila svakom građaninu nadu i vjeru da pravda i pravednost postoje. Građani očekuju da odgovorna vlast bude uspješna, jer si kao društvo neuspjeh više ne možemo dopustiti. Govorili ste da znate, hoćete i možete – sada nam to pokažite.

S poštovanjem,

Transparency international Hrvatska Davorka Budimir, predsjednica

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica