Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Konferencija Transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH

18.07.2014.

U okviru PINS-a u kojem je TI Hrvatska partner projekta održana je Konferencija o transparentnosti javnih nabava u obrambenom sektoru RH.

Izlaganja je imala Leah Wawro iz TI UK, koja je predstavila rezultate Indeksa korupcije u obrambenom sektoru objavljene početkom 2013 godine.


Leah Wawro iz londonskog ureda za sigurnosne i obrambene sustave Transparency Internationala svrstava Hrvatsku među zemlje s umjerenim rizikom korupcije u obrambenom sektoru. Upozorila je da je obrambeni proračun nedovoljno detaljan, da transparentnosti posebno nedostaje kad je riječ o tvrtkama u vlasništvu vojske te da su manjkavi zakoni koji bi poticali "zviždače".
 
Naglasila je važnost parlamentarnog nadzora nad obrambenim sustavom te predložila angažiranje stručnjaka koji bi pomogli zastupnicima u procjeni kvalitete trošenja na području obrane.

Wawro ističe da se sa sličnim problemima susreću i druge zemlje, a navela je da se na vojsku godišnje u svijetu izdvoji 1,7 trilijuna američkih dolara, pri čemu se zbog korupcije gube milijarde.

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica