Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Ministre - kome da se građani jave?

03.03.2016.

Transparency international Hrvatska povodom izjave ministra pravosuđa o tome da je svaki građanin, ukoliko ima saznanja, dužan prijaviti nepravilnosti i korupciju u pravosudnom sustavu upozorava da nema istinske borbe protiv korupcije bez učinkovitog pravosuđa, jer se tako u javnosti stvara dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni.

Hrvatski građani svakodnevno upozoravaju na nepravilnosti u pravosudnom sustavu, ali njihov glas nitko ne sluša i ne čuje. Ministre, građani svakodnevno ukazuju na svoje pojedinačne bitke koje vode protiv neučinkovitog pravosuđa. Sudski postupci su  dugotrajni, često prepuni proceduralnih propusta, te nepoštenih i nepravičnih sudskih odluka. U to smo se uvjerili 83 puta prošle godine kada su nam se ti isti građani javljali, jer su izgubili povjerenje u sve institucije koje su mogle riješiti njihove probleme, a propustile su to učiniti.

Pravosudni sustav je složen, ali to ne znači da mora biti spor, nepravedan,  neučinkovit i skup bez ugrađenih kontrolnih mehanizama kako bi se smanjili koruptivni rizici.

Znate li kako su početkom 2015. godine izabrani članovi Državnog sudbenog vijeća? Znate li kako se provode selekcijski postupci prilikom izbora predsjednika sudova? Znate li u kakvoj su poziciji sudski vještaci i procjenitelji, kao važan akter sudskih postupaka, čija naknada se nije promijenila od 1998. godine, a javna rasprava o pravilniku je trajala četiri dana u koje je bio uključen vikend i državni blagdan?

Dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, skupi su,  narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati, a odgovornost pojedinca ostaje nekažnjena. Imate li snage to promijeniti i urediti sustav tako da bude odgovoran, pošten, pravedan, profesionalan i učinkovit.“ Istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a

Preuzmi priopćenje

o izborima za članove Državnog sudbenog vijeća početkom 2015 

o sudskim vještacima i procjeniteljima

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica