Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Mito se u RH pojavljuje u raznim oblicima

03.11.2021.

Kako doznaje Zadarski.hr, uhićeno je deset osoba, od čega su troje zadarski porezni inspektori, a ostalih sedam uhićenih su vlasnici tvrtki i obrta s tog područja. Nakon uhićenja provedene su i pretrage njihovih poslovnih prostora, kuća, stanova, automobila te kancelarija u kojima su radili zadarski poreznici.

Uhićeni su porezni inspektori za koje se sumnja da su uzimali mito i to Robert Slavica (51) iz Šibenika, Žarko Gospić (64) iz Zadra te Zlatko Filipović (58) iz Zadra.

Osim njih, djelatnici zadarske policije uhitili su i one za koje se sumnja da su mito davali, a to su Marin Dokoza (52), vlasnika tvrtke Marino keramika d.o.o., Branko Bungur (48) iz Zadra, vlasnik i odgovorna osoba firme Slad d.o.o., Davor Lulić (43), vlasnik firme Lulić d.o.o., Ivan Lulić (71) kao odgovorna osoba firme Mehanizacija d.d., potom Nino Šimunić (51) iz Zadra, Zef Mučaj (65) iz Nina, vlasnik pekare te Mito Mičić (53), vlasnik zadarskog lokala Šime.

USKOK sumnja da je Slavica primao mito i zlouporabio svoj položaj i ovlasti te poticao drugu dvojicu svojih kolega na isto. Tako, primjerice, nije poduzeo nikakve radnje da ovrši firmu Branka Bungura, odnosno njene račune i nekretnine i tako je došlo do toga da država nije mogla naplatiti preko dva milijuna kuna dugovanja za porez. Isto tako, Slavica je navodno Bunguru dojavljivao kad će biti zapljene sredstava po računima firmi preko kojih je ovaj radio, a kako bi Bungur mogao novce prebaciti na račune drugih osoba.

Za ovu je uslugu Bungur poreznom inspektoru Slavici, sumnja USKOK, isporučivao naručene količine alkohola kojeg su njegove firme proizvodile, a radi se o Vinariji Biograd i Zadarskoj pivovari. Isto tako, tako barem smatraju istražitelji, Bungur je pomogao da se Slavičin brat zaposli u šibenskoj komunalnoj firmi.

Slavica se, također sumnja USKOK, dogovorio i s Ivanom Lulićem i ništa nije poduzimao, iako je za to imao ovlasti i odgovornost, da ovrši račune i nekretnine njegove firme Mehanizacija d.d. iako je ona državi dugovala oko 630 tisuća kuna te je taj dug samo rastao. Također, početkom 2019. godine je omogućio Luliću da preko računa Mehanike na druge tvrtke prenese preko dva milijuna kuna tako što nije FINI dostavio rješenje o pljenidbi, a država je tako oštećena za gotovo 600 tisuća kuna neplaćenog poreza.

Slavica je isto tako navodno pomogao i Ivanovom sinu Davoru, odnosno njegovoj firmi Lulić d.o.o. i to tako što je svom kolegi Filipoviću sugerirao da ne poduzima ovrhu nad računima firme, iako ovaj nije plaćao poreze pa je tako država oštećena za oko 55 tisuća kuna. Kao zahvalnost za sve što je za njih napravio, otac i sin Lulić su, sumnja USKOK, davali Slavici da koristi njihova osobna vozila kad god mu je to trebalo.

Poreznik iz Šibenika također se sumnjiči i da je u još nekoliko slučajeva oštetio državu za nešto manje od 500 tisuća kuna neplaćenog poreza tako što je vlasnicima tih firmi javljao kad će se ići u blokade njihovih računa, nije pokretao ovrhe te je neosnovano otpisivao njihove dugove.

Slavica je, kako sumnja USKOK, besplatno sredio i svoju kupaonicu nakon što je zaustavio ovrhu na imovini firme u vlasništvu Marina Dokoze. Ovaj je poreznika, smatraju istražitelji, osim radova na uređenju kupaone častio i na razne druge načine.

Poreznik Žarko Gospić je, po USKOK-u, bio inspektor zadužen za nadzor igara na sreću, zabavnih i nagradnih igara te je poreznim obveznicima za koje je mislio da mu mogu biti od koristi iz te djelatnosti dojavljivao kad će kod njih u nadzor doći njegovi kolege, ali i on osobno. Naravno, nakon primljenih dojava, obrtnici su prilagođavali stanje u svojim blagajnama što se tiče fiskaliziranih računa pa nisu niti imali problema s inspekcijama. Gospić je takve informacije dojavljivao uhićenima Mati Mičiću i Zefu Mučaju te još nekim vlasnicima kafića, mesaru, vlasniku pečenjarnice, trgovcima... Mičić je inspektore zbog ovih dragocjenih dojava zbog kojih je djelovalo kao da radi sve po zakonu nagrađivao, sumnja USKOK, večerama i ručkovima u svom restoranu Šime, a inspektoru Gospiću je, kad god je ovaj tražio, davao lignje i bifteke.

 

Izvor: Index.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica