Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nije moguće da nitko nije primjetio nepravilnosti

22.03.2016.

Skandal oko kupovine i remonta vojnih aviona MiG 21 za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna kuna predstavlja grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevaru i sramotu za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti, ali i narušavanje integriteta i poštenja u postupcima javne nabave.   

Nije moguće da nitko nije primijetio moguće koruptivne rizike, nepravilnosti ili odstupanja od učinkovite nabave u tako velikim, složenim i skupim postupcima  javne nabave. U sustavu obrane i nacionalne sigurnosti ovakvi propusti su nedopustivi, sramotni i ponižavajući.

Nedostatak antikorupcijske kontrole povećava koruptivne rizike i doprinosi narušavanju integriteta i poštenja pojedinaca koji su uključeni u postupak i to kao vojni stručnjaci, javni službenici ili politički imenovani dužnosnici. U ovoj situaciji zakazali su svi. 

Radi se o vrlo ozbiljnom skandalu koji duboko kompromitira ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje ovako teških malverzacija nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti tko je pogriješio.  

Niti jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političke institucije.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Preuzmi priopćenje 

Saznaj više o postupcima javne nabave u sustavu obrane i nacionale sigurnosti - preporuke za Hrvatsku

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica