Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Nova afera zlouporabe položaja i ovlasti

21.02.2022.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina' za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okr. višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okr. je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava.

Unatoč tome što su I. i II. okr. znali da subjekti ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava, te unatoč tome što su s time upoznali i ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu, II. okr. je po nalozima I. okr., a po zahtjevima III. do VI. okr. te trećih za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ista dodjeljuju, uvrstila one subjekte za koje su I. okr. i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti.

Nakon toga je II. okr. naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s navedenim subjektima, a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega je tim gospodarskim subjektima neosnovano isplaćeno ukupno 2.655.594,99 kuna, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske." - priopćenje USKOK-a

Nakon što je USKOK u subotu 19.02.2022 donio rješenje o provođenju istrage protiv Darka Horvata i još petero osumnjičenika, mnogi su se zapitali kako to da su istražitelji pokucali samo na vrata sada već bivšeg ministra graditeljstva, dok su ostale aktere odlučili ne samo ne uhititi nego ih i naknadno ispitati.

Percepcija mnogih jest kako su se istražitelji ranije u sličnim slučajevima prema svim osumnjičenicima vodili onom "uhiti, ispitaj pa zatraži određivanje istražnog zatvora", zbog čega se javnost s pravom mogla zapitati zbog čega i sada u policijskim automobilima i maricama u središte USKOK-a nije dopraćeno svih šestero, nego samo jedan osumnjičenik.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, na takav se potez istražitelji nisu odlučili zbog toga što im je bilo jasno kako bi se to mogao smatrati golemim pritiskom na vladu s njihove strane. Konkretno, uz sada već bivšeg ministra Darka Horvata, razmatralo se uhićenje potpredsjednika vlade Borisa Miloševića i ministra rada Josipa Aladrovića koji nije ni obuhvaćen ovom istragom jer se njega navodno dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjima.

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/milosevic-dao-mandat-na-raspolaganje-presla-se-crta-koja-se-ne-smije-prijeci/2341177.aspx

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica