Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Od afere Planinska do pravomoćne presude - 11 godina

04.04.2019.

Transparency International Hrvatska povodom pravomoćne presude bivšem premijeru dr. Ivi Sanaderu u slučaju Planinska smatra da dugotrajni sudski procesi kompromitiraju borbu protiv korupcije.

Istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku koji je učinkovit i završen u razumnom roku.

Afera Planinska dogodila se 2008. godine. Od pokretanja postupka do pravomoćne presude prošlo je vremensko razdoblje od 6 godina.

Danas kada je presuda postala pravomoćna građani se ne sjećaju te afere i njenih aktera, niti im je važno kolika je izrečena kazna.

Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da se korupcija u konačnici isplati.

Činjenica da je pravomoćno osuđen bivši premijer Hrvatske pokazuje razinu korumpiranosti na najvišim razinama političkog odlučivanja u vrijeme obnašanja dužnosti, a to nije percepcija, već stvarnost kojoj smo svjedočili.

Masovni odlazak građana iz Hrvatske posljedica je neodgovornog ponašanja onih koji su na vlasti i političkim pozicijama, i u vlasti i u oporbi, te nemoći građana da se bilo što može promijeniti.„ istaknula je  Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica