Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Onemogućiti korumpirane pojedince da javno djeluju, a građane potaknuti da razotkrivaju korumpirane

02.06.2015.

Transparency international Hrvatska povodom podizanja optužnice kojom USKOK tereti Marinu Lovrić Merzel za primanje mita, sukob interesa i nepošteno ponašanje prilikom obavljanja javne dužnosti ponovo apelira na vodstva političkih stranaka, i onih na vlasti i onih u oporbi, kako bi se politički prostor zaštitio i očistio od neodgovornih pojedinaca bez osobnog integriteta.

Korupcija je problem koji se ne može riješiti sam po sebi. To što zakonski propisi ne sprječavaju da se iz političke arene odstrane neodgovorni i  korumpirani pojedinci ne znači da vodstva političkih stranaka ne mogu sama regulirati nedostatke koji zaustavljaju razvoj društva u cjelini.

 Vrlo jednostavnim stranačkim pravilima bilo bi moguće ograničiti djelovanje pojedinaca bez osobnog poštenja i integriteta, od lokalne do nacionalne razine – kada bi postojala politička volja da kao glavni kriterij napredovanja prestane biti poslušnost i podobnost, već osobni integritet pojedinca i njegovo poštenje.     

Hrvatsko društvo još na žalost nema tu razinu političke kulture da neodgovoran pojedinac na javnoj dužnosti sam odstupi ukoliko postoji i najmanja sumnja da posao ne obavlja odgovorno i pošteno.

Na svakom pojedincu je da postane aktivan građanin u smislu ispunjavanja obaveza, ali isto tako i korištenju prava da živi u uređenoj i nekorumpiranoj zajednici tako što će prijavljivati sve nepravilnosti, a ne živjeti u spoznaji da ne može ništa promijeniti. Vrijeme je da svi prijavitelji nepravilnosti budu istinski heroji koji štite poredak od posljedica koje korupcija nanosi društvu u cjelini. “ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica