Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Osigurajte dječji obrok, a ne bespovratna sredstva udrugama

11.03.2016.

OBJAVA ZA MEDIJE

/za objavu odmah/

11. ožujka 2016.

U PRORAČUNU NEMA NOVCA ZA ŠKOLSKI OBROK ILI PRIJEVOZ, A BILO JE 9,4 MILIJUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA UDRUGE KOJE U ŠKOLAMA PROVODE PROGRAME – TKO IH KONTROLIRA?

 

Transparency international Hrvatska povodom smanjenja proračuna za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u iznosu od 158 milijuna kuna apelira na potrebu hitnih promjena u učinkovitom raspolaganju javnim novcem skrećući pozornost da je u studenom 2015. godine javnim natječajem bespovratno podijeljeno 9,4 milijuna kuna udrugama. 

Na temelju javnog poziva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u studenom 2015. godine dodijelilo je 9,4 milijuna kuna 121 udruzi koje su se prijavile s različitim programima izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole. Maksimalni iznos od 180 tisuća kuna dobile su 2 udruge, a njih 30 između 140 i 100 tisuća kuna.

U današnjem trenutku snažne potrebe za razvijanjem pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja i odgovornosti nepotrebno je i neprimjereno izdvajati tako velike iznose za projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja udrugama.

Tko i kako kontrolira provođenje tih programa u školama? Posjeduju li udruge potrebna znanja, vještine i kompetencije da budu uključene u obrazovni proces kako bi na primjeren način odgajali i obrazovali djecu i mlade? Posebno je važno utvrditi ishode tih znanja i koristi koje od njih imaju djeca, ali i naše društvo u cjelini.

Ukoliko je užina 5 kuna za 9,4 milijuna kuna moglo se osigurati 1.880.000 obroka. Za taj iznos moglo pomoći učiteljima i nastavnicima da provode izvanškolske aktivnosti ili da im se osiguraju veće plaće.“ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a

     Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica