Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Podrška Zakonu o zaštiti zviždača

26.02.2014.

Transparency International Hrvatska podržava prijedlog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Istaknuto je to na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Ako djecu učimo moralu i želimo da u životu primjenjuju iste vrijednosti, te vrijednosti moramo moći zaštititi. Ne smijemo dopustiti da poštenje devalvira i ustukne pred konformizmom i oportunizmom. Upravo je zbog toga snažna zaštita zviždača neophodna. Zviždači svoj život žrtvuju za opće dobro. Razotkrivajući korupciju, kriminal i loše upravljanje spašavaju tuđe živote i novac poreznih obveznika. Zauzvrat dobivaju otkaze, tužbe, uvrede, pa čak i fizičke napade. Životne priče zviždača su strašne. Gubitak radnog mjesta dovodi do siromaštva, raspada obitelji, bolesti i samoubojstava. Upravo to mnoge poštene ljude natjera da kad opaze kriminal i korupciju na svojem radnom mjestu, okrenu glavu u drugom smjeru. Takvo se stanje mora promijeniti, a najvažnije za uspješnu zaštitu zviždača je uspostava učinkovitih zakonskih okvira i pratećih mehanizama“, kazala je Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Prepoznajući ulogu zviždača u borbi protiv korupcije, mnoge su se zemlje, a među njima je i Hrvatska, međunarodnim konvencijama obvezale donijeti zakone o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Ti zakoni moraju osigurati dostupnost kanala prijavljivanja, smisleno štititi prijavitelje od svih oblika odmazde te omogućiti da se otkrivene informacije koriste za pokretanje potrebnih reformi.

Predsjednik Republike dr. Ivo  Josipović dobio je knjižicu s međunarodnim načelima za zakonsku zaštitu prijavitelja nepravilnosti koju je izradio TI Tajništvo.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica