Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Potpredsjednik TIH-a Markušić na skupu o Projektu G2

30.06.2016.

Foto: business-g2.com

U KONGRESNOM centru Forum Zagreb jučer je održan susret Pre-Meeting: Hrvati zajedno u biznisu na kojem je predstavljen Projekt G2.

Misija je projekta povezati Hrvate iz svijeta s Hrvatima i poslovnim mogućnostima u Hrvatskoj putem internetske i osobne praktične razmjene znanja te društvenog umrežavanja, a vizija organizatora jest budućnost u kojoj će mogućnosti, prilike i snovi poslovanja s domovinom ili u njoj pokrenuti novo razdoblje hrvatskoga gospodarskog razvoja, rasta i produktivnosti, priopćili su organizatori.

Idejni su začetnici projekta Māra i Josip Hrgetić, a u užem timu još su Aco Momčilović, Don Markušić, Antun Krešimir Buterin, Anamaria Kreković i Lidija Šimrak.

"Na projektu G2 rade i Hrvati rođeni u Hrvatskoj i oni rođeni izvan nje. Kad pogledamo našu nogometnu reprezentaciju, vidimo da Hrvatska može djelovati zajedno, pa zašto onda to ne bismo postigli i u poslovnom svijetu? Povezivanjem možemo promovirati hrvatske proizvode, uvoziti ih, ali i izvoziti po svijetu. Upravo to je naš cilj – mi želimo pomoći Hrvatskoj koja ima velik potencijal i bogate resurse", rekao je direktor projekta Josip Hrgetić, povratnik iz Venezuele. Hrgetić je dodao da u Hrvatskoj već postoje brojni uredi i državne institucije koje rade kvalitetan posao, te da se oni ne žele miješati u njihov posao, nego se ponajviše orijentirati na poslovni dio i u tom pogledu pružiti podršku iseljenim Hrvatima.

Prošle godine okupljeno 200 sudionika

Organizatori su u listopadu prošle godine organizirali Meeting G2.1. – bio je to prvi poslovni susret domovinske i iseljene Hrvatske koji je okupio oko 200 sudionika, od čega je njih 50 pristiglo iz inozemstva, točnije iz 18 zemalja svijeta s gotovo svih kontinenata. Hrgetići su ovoga travnja sudjelovali i na konferencijama sličnog karaktera u Washingtonu i Boliviji, gdje su tamošnjim Hrvatima predstavili projekt G2.

Ove će se godine konferencija MG2.2. održati od 10. do 12. listopada, također u Kongresnom centru Forum Zagreb.

"Sudionici lanjske konferencije poželjeli su veći broj zanimljivih panel diskusija pa smo se u ovogodišnjem programu fokusirali na teme kao što su inovacije, obrazovanje, brendiranje Hrvatske, izvoz, uspješne privatizacije te kako opstati u poslu u Hrvatskoj. Naravno, naglasak je na brojnim primjerima dobre prakse," objasnila je direktorica programa Māra Vītols - Hrgetić.

Projekt G2 koristi dvije platforme – offline, što je Konferencija Meeting G2, a od danas i online, budući da je upravo pokrenut portal Business – G2.

"Aktivno smo slušali zahtjeve prošlogodišnjih sudionika koji su predlagali razne ideje – osnivanje fonda, banke i portala. Naposljetku smo odlučili da prvi korak bude izrada internetskog portala", otkrio je Aco Momčilović. Na novome portalu radio je cijeli tim projekta G2. Samo u Hrvatskoj zasad ih je 17, a cilj je u svakoj zemlji svijeta u kojoj žive i rade Hrvati imati barem jednog predstavnika koji bi bio kontaktna točka za povezivanje s poslovnim svijetom u toj zemlji.

Naša su ciljana publika upravo Hrvati iz inozemstva pa će središnji jezik portala biti engleski, no objavljivat ćemo i vijesti na hrvatskome, ponajviše fokusirane na poslovni sektor iz Hrvatske i svijeta, objasnio je glavni urednik portala Tonči Buterin, uputivši na kraju i poziv svim zainteresiranim pojedincima, inovatorima i udrugama iz Hrvatske da iskoriste ovaj "most" i potaknu nova zapošljavanja. "Našim konzultantskim uslugama želimo pomoći svima zainteresiranima za ulaganja da se lakše snađu u našem političkom i gospodarskom sustavu".

Ivana Rora iz Hrvatske matice iseljenika pohvalila je inicijativu stvaranja ovakvog portala. "Vi ste nama jedan prozor u svijet, a mislim da smo i mi vama", kazala je, aludirajući na brojne veze s Hrvatima diljem svijeta koje HMI njeguje već desetljećima.

Pozitivan primjer Mlinara

Nakon najave konferencije MG2.2., održana je i zanimljiva panel diskusija pod imenom Jačanje poslovnog povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske, na početku koje je potpredsjednik Transparency Internationala Hrvatska i predsjednik Azijsko-pacifičke gospodarske komore Don Markušić podsjetio na zaključke lanjskog skupa Meeting G2.1. koji se temelje na poboljšanju klime. "Ne moramo čekati da se sve popravi kako bi se ulagalo u Hrvatsku. Postoji mnogo mladih ljudi koji u Hrvatskoj uspijevaju i u ovim teškim uvjetima. Postoji veliko zanimanje za ulaganja u RH, u čemu veliku ulogu ima upravo dijaspora. Hrvatski poduzetnici ne smiju se bojati, oni moraju iskoristiti naše ljude vani, kao što je nedavno to napravio Mlinar, otvorivši franšizu u Australiji".

Pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, i sam predstavnik druge generacije hrvatskih iseljenika, govorio je o planovima usmjerenim na jačanje gospodarske diplomacije. Istaknuo je da u tom pogledu postoji politički konsenzus i prijašnje i sadašnje vlasti, te da kroz mala vrata uz vanjsku politiku ulaze trgovinska i gospodarska politika. „Kreće se prema stvaranju novih stavova, a treba i educirati ljude. Puno je lakše meni, tržišno orijentiranom čovjeku koji je rođen u SAD-u, nego ljudima koji cijelo vrijeme žive ovdje“, smatra Petrić.

U panel diskusiji sudjelovali su i predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan RH, pa je tako Antonija Nina Škoro istaknula rad na očuvanju jezika kao ključan korak bez kojeg ne može doći ni do gospodarskog razvoja, dok je Alen Matanić opisao sva nastojanja na jačanju suradnje s Hrvatima izvan RH.

Žarko Tomašić, voditelj radnog odbora za gospodarstvo Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, založio se za jačanje povjerenja između Hrvata u domovini i izvan nje, „Dijaspora i dalje ima velik interes ulagati u Hrvatsku. Naravno, jake su i emocionalne veze s domovinom pa nam je svima draže zarađivati novac u zemlji koju volimo više. Ipak, s novcem se mora pametno, on više ne smije doći u krive ruke. Prošlost nas uči da su se mnogi izgubili u šumi hrvatske administracije i vraćali se kući s negativnim iskustvom. Upravo zato ova pozornica G2 nudi rješenje i vraćanje tog izgubljenog povjerenja“, poručio je optimistično Tomašić.

Izvor: Index.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica