Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Preminula je najpoznatija hrvatska zviždačica Ankica Lepej

18.01.2022.

Ankica Lepej nastradala je 1998. godine kad je kao službenica Zagrebačke banke, otkrila podatak da Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika države, ima na banci račune na kojima je bilo položeno 210 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i oko 15 tisuća američkih dolara.

Tu štednju svoje supruge tadašnji predsjednik Franjo Tuđman nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a Ankica Lepej odlučila je javnosti otkriti istinu. Njezino otkriće objavila je novinarka Orlanda Obad u Jutarnjem listu, nakon čega je krenula potraga za izvorom. Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu.

Braneći predsjednika Tuđmana, tadašnji predsjednik Ustavnog suda dr. Smiljko Sokol dao je medijima čuvenu izjavu da “novac nije imovina”, pa da ga, dakle, nije ni trebalo prijaviti.

“Čula sam Tuđmana kako poručuje umirovljenicima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računalo Zagrebačke banke i otkrila veliki novac”, ispričala je kasnije Ankica Lepej.

Ankica Lepej ubrzo je dobila otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. Ostala je bez egzistencije s dvoje djece, suprug Slavko već je prije dobio otkaz jer je prijavio kriminal u Tiskari Zagreb, a pritisci i nevolje krenule su sa svih strana. Unatoč svemu tvrdila je kako se nije pokolebala u uvjerenju da je postupila ispravno. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Kasnije je napisala i knjigu o onome što je preživjela, pod naslovom “Istina – savjest iznad bankarske tajne”.

Njezina odvjetnica Vesna Alaburić na promociji te knjige podsjetila je da je sud odluku, da su sve optužbe protiv nje odbačene, objavio tek nakon smjene HDZ-ove vlasti. To je, kako je tada rekla, žalostan pokazatelj stanja u pravosuđu.

Za razliku od sustava građani su odmah prepoznali gdje je pravda i pravičnost, kazala je Alaburić, podsjetivši kako je "slučaj Lepej" podijelio Hrvatsku.

Izvor: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/umrla-je-ankica-lepej-prva-hrvatska-zvizdacica-koja-je-nakon-otkrica-ustedevine-tudmanovih-dobila-otkaz-i-kazneni-progon-godinama-se-borila-s-teskom-bolesti-a-onda-i-s-koronom-1160211

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica