Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Škole moraju biti mjesto stvaranja pozitivnih društvenih vrijednosti

07.09.2015.

Transparency International Hrvatska povodom početka nove školske godine poziva sve aktere u obrazovnom procesu da svojim radom i djelovanjem daju doprinos u stvaranju zdravih temelja za zdravo društvo o čemu ovisi budućnost cijele zajednice.    

Početak nove školske godine je prilika  da se  usmjeri  pozornost na važnost škole kao institucije koja mora poticati stvaranje pozitivnih društvenih vrijednosti poput poštenja, suradnje,  odgovornosti i učinkovitosti.

Škole nisu samo zgrade u kojima se savladavaju nastavni programi  ili mjesta gdje učitelji,profesori i stručno osoblje  ostvaruju svoju egzistenciju. One moraju biti mjesto u kojem će svako dijete, roditelj ili nastavnik  osjetiti što znači pravednost, suradnja, odgovornost i poštenje.

Pošteni odnos prema radu, poštivanje pravila i ispunjavanje  obveza mora biti preduvjet za  pravedno i transparentno ocjenjivanje rezultati rada kao  cilj tog procesa. Do tog cilja zajedno moraju ići učenici, nastavnici  i roditelji. Roditelji moraju biti i više integrirani i uključeni u taj proces i djelovanje škole.   

Već danas na prvi dan škole poučite dijete da je prepisivanje na testu krađa. Kao roditelji nemojte korumpirati nastavnike u zamjenu za bolje rezultate vlastitog djeteta. Kao učitelji nemojte pristajati na radnje koje kompromitiraju poštenje od organiziranja izleta, vanškolskih aktivnosti do ocjenjivanja.    

Neka pojedinačni uspjeh svakog učenika bude rezultat zajedničkih napora svih  kako one četiri riječi naučene u vrtiću poput oprosti, molim, izvoli i hvala ne bi bile zaboravljene već za nekoliko dana.

Našem društvu trebaju pošteni i pravedni građani koji će pozitivne društvene vrijednosti imati usvojene od najranije dobi. To je odgovornost svakoga od nas da bude primjer i putokaz istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011; mediji@transparency.hr 

Preuzmi priopćenje

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica