Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

SPORAZUMIMA O INTEGRITETU MOGUĆE JE SPRIJEČITI PRIJEVARE I KORUPCIJU U KORIŠTENJU SREDSTAVA IZ EUROPSKIH FONDOVA

10.06.2015.

Transparency International Hrvatska organizira konferenciju u okviru prve faze zajedničkog projekta Transparency Internationala i Europske komisije pod nazivom Sporazum o integritetu – kontrolni mehanizam za očuvanje sredstava EU protiv prijevara i korupcije.

Današnja konferencija od iznimne je važnosti za informiranje šire javnosti, jačanje svijesti i podrške aktivnostima koje se aktivno provode u području borbe protiv prijevara i korupcije u upravljanju europskim strukturnim i investicijskim fondovima. Cilj je domaćim stručnjacima s područja javne nabave, tijelima javne vlasti, korisnicima sredstava, investitorima, poduzetnicima, udrugama civilnog društva i javnosti predstaviti Sporazum o integritetu.

Sporazum o integritetu je konkretan alat koji ima višestruke pozitivne učinke, a primjenjuje se u mnogim državama Europske unije, tako da postoje iskustva i prakse primjene i provođenja. U aktualnom programskom razdoblju do 2020. godine u hrvatske regije uložiti će se više od 10 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je jedan od glavnih izvora javnih ulaganja. Učinkovito upravljanje i iskorištavanje kapaciteta podrazumijeva provođenje politike nulte tolerancije na korupciju.

Korupcija i prijevare postaju stvarni rizik kada se radi o velikim i značajnim sredstvima, a uspostavom učinkovitih i pravovremenih mehanizama moguće je prevenirati nepravilnosti. Sporazumi o integritetu predstavljaju mehanizam civilnog nadzora kako bi se smanjili koruptivni rizici, a javnosti osigurala transparentnost i kontrola svake pojedine faze ili segmenta ulaganja.

Na konferenciji sudjeluje Inguna Kramiņa iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, analitičarka Ágnes Czibik iz Corruption Research Center Budimpešte, te Michaela Rajkova iz TI Bugarska. Od domaćih stručnjaka o faktorima rizika u postupcima javne nabave govore Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Filko Cezner, pomoćnik ministra gospodarstva i Tatjana Borovina, načelnica Sektor za uspostavu i unapređenje rada sustava u Upravi za provedbu operativnih programa i međunarodnih instrumenata Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. O iskustvima korisnika govore domaći konzultanti Ana Fresl, izvršna direktorica, Projekt jednako razvoj d.o.o i Georgios Chatzigiagkou, stariji konzultant iz tvrtke Logička Matrica d.o.o, te gradonačelnik grada Lepoglave i saborski zastupnik Marijan Škvarić

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

 

Ovaj projekt je moguć uz potporu i sudjelovanje:

Disclaimer: Ova komunikacija odražava stavove Transparency International Hrvatske. Europska Komisija se ne može smatrati odgovornom za bilo kakvo korištenje sadržanih informacija.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica