Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Transparency International EU će pokrenuti izvješće 24. travnja o korupcijskim rizicima u institucijama EU

17.04.2014.

24. travnja, Transparency International EU ured (TI-EU) će objaviti svoje izvješće o Europskoj uniji - integritetu sustava. To je prvo izvješće koje će pogledati kako se institucije bave pitanjima  EU vezanim uz korupciju ili kako oni promiču kulturu integriteta u javnom sektoru te doprinijeti borbi protiv korupcije u Europi. 


Svi izvještaji izrađeni do sada  uglavnom su usmjereni na to kako će se države članice nositi s korupcijom ili integritetom. Na primjer, u 2012, Transparency International objavio izvješće o istraživanju u 25 zemalja Europe u Nacionalnom integrirajućem sustavu. Osim toga, Europska komisija u svom izvješću EU za borbu protiv korupcije ne bi poglavlje o institucijama EU-a. 
Svi ovi elementi dodani na činjenicu da postoji 70% europskih javnosti koja vjeruje da je korupcija prisutna u institucijama EU-a - prije svega zbog nedavnih skandala koji su se dotaknuli Sabora i povjerenika ukazuju na potrebu za studije o tom pitanju , kako bi imali jasnu sliku o tome koliko će se dobro "opremljena struktura upravljanja EU-a nositi s korupcijskim rizicima i zadržati visoke standarde javne etike". 

Izvještaj će sadržavati preporuke za reformu preko 10 institucija EU-a koje su Europski parlament, Europsko vijeće, Vijeće ministara i Europsku komisiju, ali i institucije koje djeluju kao čuvari unutar EU-a: Sud pravde EU-a, Europska Revizorski sud, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europol i Eurojust i Europski pučki pravobranitelj. 

Izvješće će razviti preporuku za svaku instituciju, ali napravljene preporuke mogu se grupirati u 5 kategorija akcija na kojima se institucije EU trebaju usredotočiti: 

  • "promicanje politici" transparentnosti po defaultu "u procesu donošenja odluka u EU" 
  • "Upravljanje sukoba interesa viših donositelja odluka u EU" 
  • "uspostavu učinkovitih dojavljivanja postupke" 
  • "poboljšanji postupak embarmenta" i 
  • "osnivanje neovisnog europskog javnog tužitelja sa širokim ovlastima za borbu protiv korupcije" 

29. travnja 2,30-6 sati, javna konferencija će se održati uz pozdravni govor pučkog pravobranitelja u EU, gđa O'Reilly. Predstavnici iz institucija EU-a, profesora i civilnog društva sudjelovati će na dva odlučivanja. Prvi će biti na "Više odgovornost i transparentnost u EU: može li se doći samo s manje učinkovitosti?" a drugi na "premalo integriteta, previše utjecaja. inventura napora EU za obuzdavanje pretjeranog lobiranja i sukoba interesa".

Više informacija dostupno na:  http://www.transparencyinternational.eu/focus_areas/eu-integrity-study/

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica