Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Transparentnost financiranja neprofitnih organizacija - stranaka, udruga i vjerskih zajednica

12.02.2019.

Transparentnost financiranja potrebna je za sve neprofitne organizacije u Hrvatskoj, a posebno za one koje se financiraju javnim novcem svih poreznik obveznika  - političke stranke, udruge i vjerske zajednice

" Neprofitne organizacije moraju imati transparentno poslovanje i to je standard kojem moramo težiti. 

Učinkovito upravljanje javnim novcem podrazumijeva i kontrolu kako se taj novac raspodjeljuje i troši. Nisu problem samo vjerske zajednice, već i financijsko poslovanje političkih stranaka i udruga civilnog društva. 

Nejednaki kriteriji za isti pravni status, definiran kao neprofitna organizacija, ostavlja mogućnost za povećanje netransparentnog trošenja i raspolaganja javnim novcem.  

Sve vjerske zajednice koje se financiraju iz javnog novca svih poreznih obveznika moraju transparentno prikazivati svoje financijsko poslovanje i biti primjer pozitivnih praksi. 

Transparency International Hrvatska,bio je do 31.10.2014. godine član Platforme 112 iz koje je izašao jer je želio sudjelovati samo u onim pitanjima koja su se odnosila na borbu protiv korupcije,  zalaganje za transparentnost sustava  i vladavinu prava. 

Ono što se zahtjeva od drugih potrebno je provoditi u vlastitm redovima posebno u udrugama kojima je usko područje djelovanja demokratizacija i ljudska prava.

Potpuno su nepoznati financijski odnosi među udrugama koje partnerski surađuju, te njihovo izdašno financiranje iz stranih zaklada koje su u Hrvatskoj registrirane kao strane udruge s vrlo malo financijskih pokazatelja poslovanja.

Ne treba zaboraviti niti posredna financiranja koja idu od donatora (ili partnera) direktno na krajnje korisnike. Partneri udruga, poput raznih zaklada, financiraju događanja, smještaje za sudionike i honorare direktno  tako da trag novca ne mora biti zabilježen u poslovnim knjigama neprofitnih organizacija. 

Strane zaklade u Hrvatskoj registrirane su kao strane udruge

Objava fancijskih izvješća Dubrovačke nadbiskupije 2015. godine

 

 

 

 

 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica