Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Uhićenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji zahvaljujući hrabrom zviždaču

13.10.2021.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija u Splitu su jutros policija i PNUSKOK proveli novu akciju i uhitili najmanje šest osoba s područja otoka Brača, Splita i Kaštela. Do nove akcije došlo je nakon višemjesečne istrage splitskog USKOK zbog sumnje da je organizirana grupa provodila malverzacije sa zemljištem i pribavljanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama, posebice na području općine Milne i to na lokacijama koje nikada nisu bile građevinske.

O malverzacijama sa zemljištima na Braču nagađa se već neko vrijeme, a u veljači ove godine načelnik bračke općine Milna Frane Lozić za emisiju Provjereno Nove TV je ispričao kako je primao prijetnje smrću, jer je ukazivao na ilegalne radnje preko kojih su se zarađivali milijuni eura. Čuvala ga je i policija.

Kako je Lozić tada ispričao investitori bi dobivali građevinske dozvole za parcele u uvalama Joja, Smokvina i Špacamiža, koje nikada nisu bile građevinske. Prikazali su da je na lokaciji postojala nekretnina prije nego što je 2011. donesen Zakon o legalizaciji i zatražili legalizaciju koju bi odobrio ured u Supetru.

Navodnu nekretninu bi onda “srušili” i po velikim cijenama prodali zemljište s “čistim” papirima, a kupci, navodno se radi o nekoliko stranih tvrtki u vlasništvu francuskih državljana, bi pribavili zamjensku građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta na toj lokaciji. Te građevinske dozvole je navodno odobravala Snežana Bralić.

Frane Lozić potvrdio je za Index da su aktualna uhićenja na Braču povezana s njegovim prijavama.

"To je upravo povezano s onim što sam ja prijavljivao, a tiče se legalizacije nepostojećih objekata za koje su se nakon toga izdavale zamjenske građevinske dozvole i to se, u paketu, prodavalo fiktivnim firmama čiji su vlasnici Francuzi. Zasad znam da su uhićeni Snežana Bralić te Ivan i Tonči K., otac i sin, oni su tražili ta zemljišta. Taj Tonči je otprije poznat policiji, debeli dosje ima. Za ostale još ne znam. Inače, nakon istupa na Novoj TV o tome, prije prošlog ljeta zatekao sam osmrtnicu na automobilu, poslije toga nisam imao prijetnji. Inače, prema informacijama kojima raspolažem, čak je i francuska tajna služba prije nekoliko godina upozoravala našu policiju da postoji mogućnost da njihov državljanin, čije mi ime nije poznato, preko fiktivnih firmi kupuje zemlju na Braču kako bi prao novac", rekao je za Index Bralić. 

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica