Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Važnost izlaska na izbore za Europski parlament

03.04.2014.

Sudionici tribine „Pristup informacijama i sudjelovanje u procesima odlučivanja u Europskoj uniji“ pozvali su Zagrepčane da 25. svibnja iziđu na izbore za Europski parlament.

U Hrvatskoj se bira 11 zastupnika. Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. Prošlogodišnje je izbore obilježio iznimno nizak odziv birača. Na izbore je izišlo samo 20,83 posto birača.

„Takva je slaba izlaznost mnogo rekla o odnosu hrvatskih građana spram političara, ali i njihovoj informiranosti o važnosti europarlamentarnih izbora. Hrvatska si ne može dopustiti pasivno članstvo u Uniji. Samo aktivnošću možemo koračati naprijed. Upravo zbog toga u Europskom parlamentu trebamo zastupnike koji će aktivno štititi i promicati hrvatske interese. Na građanima je da 25. svibnja odluče koji će to činiti najbolje. Europarlamentarni izbori samo su jedna od mogućnosti kojima građani sudjeluju u procesima odlučivanja u Uniji, a za uspješnije sudjelovanje u tim procesima neophodna je bolja informiranost građana. Shvaćajući što sve znači biti građanin Unije, kvalitetnije ćete donositi odluke u svakodnevnom životu, ali i doprinositi društvenom i gospodarskom napretku Hrvatske“, kazala je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

O važnosti izlaska na izbore za Europski parlament govorile su i voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Simeonova Staničić te pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Grada Zagreba Jelena Ricov.

Stručnjak u područjima političkih i državno-upravnih znanosti Neven Šimac građanima je poručio da ne glasuju za one koji se brinu samo za hrvatske interese, nego za one koji razmišljaju i o interesima Unije.

Predstavnik EU ureda Transparency Internationala Ronny Patz i predstavnik Ureda Povjerenice za informiranje Hrvoje Vindakijević podsjetili su nazočne da sjednice Europskog parlamenta mogu pratiti na internetu putem izravnog prijenosa s prijevodom na hrvatski jezik.

Tribinu u Kući Europe koja je organizirana u okviru projekta „Građani Grada Zagreba = Građani Europske unije“, moderirala je Ivona Mendeš, izvršna direktorica TI Hrvatske.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica