Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Zastupnici nacionalnih manjina ne smiju biti privilegirani pojedinci

15.09.2016.

Povodom odbijanja prigovora od strane DIP-a na rezultate izbora za predstavnike nacionalnih manjina u XII izbornoj jedinici Transparency International Hrvatska smatra da je neophodno bolje regulirati političku predstavljenost nacionalnih manjina u parlamentu, kako bi se očuvala zajamčena manjinska prava, kao i poštena,pravedna i transparentna politička zastupljenost.

Od 2003. godine do danas, kroz pet izbornih ciklusa, prava 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj zastupale su 22 osobe iz 8 nacionalnih manjina, tako da 14 manjina nikada nije imalo svoje izabrane predstavnike. Na izborima 2003. godine prava 12 nacionalnih manjina zastupao je zastupnik koji je osvojio 167 glasova, a 2007. godine onaj koji je osvojio 351 glas.

Problem u ovom trenutku nisu promjene u popisu birača na manjinskim listama, već smanjivanje udjela onih koji glasuju u posebnim izbornim jedinicama.

Za predstavnike srpske nacionalne manjine 2003. godine glasovalo je 21%, a 2016. godine samo 14% upisanih na popis birača, Za talijansku nacionalnu manjinu taj podatak je još lošiji, 2003. godine na manjinskoj listi glasovalo je 48%, a 2016. godine samo 20% upisanih birača.

Kako zastupnik nacionalne manjine, koji je član političke stranke, raspolaže novcem i zastupa interese onih manjina kojima ne pripada? Teško je osigurati stvarnu zastupljenost svih manjina u slučajevima kada jedan manjinski zastupnik politički predstavlja 5  ili 12 nacionalnih manjina.

U vrijeme kada je transparentnost trošenja javnog novca prioritet s pravom se postavlja pitanje kako i na koji način legitimno izabrani manjinski zastupnici upravljaju novcem koji za svoj rad dobivaju iz državnog proračuna? Na koji način se vrši kontrola potrošnje tog novca i koji je stvarni učinak za pripadnike manjinskih naroda koje predstavljaju?

Očekujemo od manjinskih zastupnika da će biti stvarni predstavnici nacionalnih manjina, a ne privilegirani pojedinci.

TIH je još u svibnju 2014. godine upozorio na potrebu transparentnosti financiranja nacionalnih manjina i njihove političke predstavljenosti u Hrvatskoj.

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica