Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Brač Medical City . borbu protiv korupcije nema tko provesti

21.06.2019.

Transparency International Hrvatska povodom učestalog netransparentnog ponašanja najviših dužnosnika izvršne vlasti koji ignoriraju neovisna preventivna tijela u borbi protiv korupcije traži odgovornost i sankcioniranje.

Istovremenom pozivanje na borbu protiv korupcije kao najviši prioritet, te stvarno ignoriranje te borbe pokazuje da najviši državni dužnosnici podržavaju korumpirani sustav i od njega osobno dobro žive.

Sustav koji tolerira korupciju i omogućava pojedincima da zloupotrebljavaju poziciju za osobne interese je pokvaren, nepošten i omogućava građanima da pošteno žive.

„Brač Medical City“ primjer je koruptivnog djelovanja i zlouporabe pozicije lokalnih vlasti. Radi se o 59,7 hektara zemljišta. Početnom investicijom bilo je predviđeno ulaganje od 920 milijuna eura, te još 180 milijuna eura u stroj Syncroton. Obećano je 1300 novih radnih mjesta na otoku Braču, početak gradnje u 2016. godini i prve pacijente u 2020. godini.

Čudotvorni stroj protiv raka trebao je biti smješten u kompleksu radnog naziva „Brač Medical City“,a stvarnog naziva „Projekt zdravstvenog turizma na području Općine Nerežišća“.  

Komunalna infrastruktura predviđala je izgradnju 11,3 kilometara cesta kako bi se povezala tri dijela budućeg kompleksa: bolnički klaster na lokaciji Prajca; lokaciju Jerkovica za hotele, kongresni, trgovački i spa centar, te lokaciju Pleternik za rezidencijalne potrebe budućih zaposlenika.

2014. godine zaključeni su Ugovori, a u srpnju 2015. godine Aneksi Ugovora o financiranju uređenja građevniskog zemljišta s tvrtkom koja je 2016. godine brisana iz Sudskog registra.

Stvarna borba protiv korupcije podrazumijevala bi mehanizme kontrole koji su u ovom slučaju izostali.„ istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.      

 

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica