Radno vrijeme Ureda TIH-a: 9.00 -17.00 sati (radnim danom)
  • Youtube Transparency International Hrvatska
  • Facebook Transparency International Hrvatska
  • Twitter Transparency International Hrvatska
×

Uvođenje nove funkcije u državnim tvrtkama - borba protiv korupcije kao paravan

18.10.2019.

U povodu Odluke Vlade RH o obvezi uvođenja funkcije praćenja usklađenosti poslovanja u pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu od 17.10.2019. godine  Transparency International Hrvatska smatra da to nije reformska mjera.

Odluka kojom se obvezuju sve tvrtke u većinskom državnom vlasništvu na uvođenje nove funkcije nije reformska mjera, već neučinkovito upravljanje, omalovažavanje rada neovisnih preventivnih i represivnih tijela u borbi protiv korupcije, te povećanje troškova poslovanja.

Odlukom je propisano da se moraju angažirati zaposlenici na praćenju usklađivanja poslovanja sa zakonskim propisima zbog učinkovitijeg upravljanja.

U proteklih nekoliko godina uvedene su brojne dužnosti u tijelima javne vlasti, kao i u kompanija u večinskom državnom vlasništvu - od službenika za informiranje, službenika za etiku, službenika za zaštitu osobnih podataka, službenika za zaštitu prijavitelja nepravilnosti itd.

Stvarna borba protiv korupcije podrazumijeva provedive zakone koji neće biti selektivni, te građansku dužnost svakog pojedinca da kvalificirano obavlja poslove na zakonit i legalan način bez obzira na vrstu rada i razinu upravljanja.

To je jedini način da se korupcija smanji i građanima omogući pošten život od vlastitog rada u Hrvatskoj sve drugo je model planskog upravljanja koji je trebao biti napušten prije trideset godina.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

           

Kontakt za medije: Ured TIH-a 091 2232011, mediji@transparency.hr

Online prijava korupcije

Prijavi korupciju

Ispuni formu
Prijavite se za newsletter

Primajte obavijesti

2024 © Transparency International Hrvatska. Sva prava pridržana. Izrada web stranica